V pořádku

cover

Svět je v pořádku.

Představili jsme chystaný projekt Gazetisto. Reakce jsou, jako vždy, trojího druhu.

Zaprvé: Nihil novum, tedy “to už přece dávno existuje, to už dělají jiní, vynalezli jste tak akorát starý projekt xyz.com”. Jojo. Až budu hlásat, že jsem udělal něco, co ještě nikdo neudělal, tak to bude relevantní argument. Teď říkám jen: “No a?” Pamatuju se na “názory” “odborníků”, když jsem spouštěl Bloguje: “Je to úplně zbytečná věc, kdo chce blogovat, může použít Blogger od Googlu”. Neříká to nic jiného, než že pisatel žije v bublině, kde všichni umí anglicky, žijou online, nakupujou na Amazonu i rohlíky a platí Bitcoinem.

Zadruhé: Nonsense, neboli “to nebude fungovat”. Je zvláštní, kolik lidí tu zcela přesně ví, co nebude fungovat, a neváhá se o to nejen podělit, ale taky dobře poradit tvůrcům, že by se na to měli vykašlat a dělat radši něco jiného.

A zatřetí: Super, chci to! Lidi, kteří přesně vědí, na co to použijí a co jim to přinese. A takových bude čím dál víc:

Youtube drží tvůrce v kleštích. Je mezi mlýnskými kameny tvůrců a inzerentů. Ti mají moc a peníze a mohou si říct, ať se jejich reklama neukazuje u ničeho nekorektního. Jak ale chcete posuzovat humor, nekorektnost a nadsázku? To přeci nejde. Naštěstí se to dostává do zajímavé pozice, kdy diváci chápou, že tvůrcům je lepší platit, než když je tvůrce svázán příjmy z reklamy a tím, co vlastně může a nemůže říkat.

Karel “Kovy” Kovář, youtuber

Přes Velikonoce se ukázalo, že těch třetích je minimálně v mých kruzích stejně jako těch prvních dvou. Což je dobré a mám z toho radost. Poslouchám je.

Těmi prvními ani druhými se nezabývám. Nic mi nepřináší, nic z nich není, a jejich zpětná vazba je mi platná stejně jako stejkové restauraci recenze od vegana.