Vyrazili jsme do Chorvatska s naftovým SUV

cover

Možná hledáte reportáž o tom, jak vyrazili do Chorvatska s rodinou, jak vyrazili do Chorvatska s elektromobilem, jak vyrazili do Chorvatska s jiným elektromobilem, jak vyrazili do Chorvatska s elektromobilem Tesla, jak vyrazili do Chorvatska s vlastní kůží (a elektromobilem) nebo jak vyrazili do Chorvatska elektromobilem a naprali to do kamionu, protože málo brzdili. Tak to není tady.

My jeli do Chorvatska vozem Mitsubishi, turbodiesel, 2.0, kombajn hraboš, fmetle, fdechtu, hagusy, fialky, na hlínách, velux, fdéídéčku, sesle vepř, bez švihadel. Prostě tak. Vyrazili jsme v noci, a tak nám cesta na prázdné dálnici příjemně ubíhala. Před Netřebicemi opravovali silnici, a tak jsme stáli na semaforech a do Kaplice bychom dojeli asi o minutu později, ale naštěstí cesta vedla z kopce, a tak jsme ztrátu stáhli na pouhých 32 sekund a brzy jsme projížděli Lincem.

U odbočky na A9 jsme si všimli, že venku je stále tma, ale nebyl čas tuto zvláštnost zkoumat víc, protože nás čekala cesta přes Alpy, podobná té, kterou podnikl, a to už v roce 218 před naším letopočtem, v čase druhé punské války, vyvolané výboji Kartága, v první válce poraženého, s vojskem a slony, Hannibal. Jen jsme jeli úplně jinudy a přes jiné Alpy.

Ale to už jsme sjížděli z alpských hřebenů ke Štýrskému Hradci a otevřel se před námi překrásný výhled na toto malebné městečko a jeho téměř tři sta tisíc obyvatel, zalité prvními ranními paprsky vycházejícího slunce. Hradec jsme ale objeli, cestou jsme natankovali plnou nádrž a pokračovali na Maribor. Po kratším zdržení na slovinské hranici, kde jsme zakoupili dálniční známku a smrděl tam plyn, jsme rychle přejeli Slovinsko a vjeli na proslulé chorvatské pláně poblíž Záhřebu.

Cestou přes Karlovac do Šibeniku jsme si vzpomněli na všechny ty, kteří jedou do Chorvatska elektromobilem, protože jsme zahlédli odbočku k památníku, postavenému k uctění velkého vynálezce elektromobilu, chorvatského technika srbského původu Nikoly Tesly. A již brzy nato jsme poprvé za celou cestu zahlédli moře. To už bylo poledne a my měli před sebou ještě část cesty, až za Šibenik.

Do cíle jsme dojeli v pozdním odpoledni. Jak vidíte, naše zkušenost potvrdila, že do Chorvatska lze dojet i s naftovým SUV, a kromě nezbytných pauz na odpočinek a jedno tankování nevznikly výraznější prostoje. Není třeba se obávat komplikací, do cíle, jak sami vidíte, dojedete:

Kudy tudy do Bavorova?!

Na závěr pár užitečných tipů a zajímavostí:

  • Ve všech zemích, kterými do Chorvatska projíždíte, se jezdí vpravo. Je rozumné to dodržovat.
  • Na hranicích mezi zeměmi se můžete chvíli zdržet.
  • V Chorvatsku je rozvinutá síť služeb, jsou zde například obchody s potravinami nebo velmi oblíbené restaurace, kde se lze najíst.
  • Natankováním paliva do vozu zvýšíte dojezd. Je dobré natankovat tzv. plnou. Zdržení bude maximálně pět minut, a to bez kávy. Když natankujete jen polovic, dojezd se vám výrazně zkrátí a budete muset stavět častěji.
  • Mořská voda v Chorvatsku je slaná a nehodí se k pití.
  • Myjte si ruce!

Příště: Vyrazili jsme z Chorvatska zpátky!