Czechitas

cover

Czechitas oznámily, že opět otvírají letní školu programování pro ženy, dívky a holky, což je skvělá věc, a hned vám řeknu, proč si to myslím.

Samozřejmě se hned objevil komentář o diskriminaci (“proč jen holky?”) a už se řeší levicový bullshit: diskriminace vs pozitivní diskriminace vs maskulinní útlak vs jánevím co ještě.

Jednou jsem kolegovi doporučoval nějaký balíček na Humble Bundle, kde zrovna šla část příjmu na podporu žen v IT, a kolega mi říkal: “Tyjo, co to zase je za neziskovkovou pračku na prachy, já to úplně nesnáším, tyhle uměle vytvořené problémy…” A já mu na to vyprávěl jednu historku.

Totiž - se Štěpánem Bechynským jsme měli první kurz Arduina. Bylo tam asi devatenáct účastníků a jedna účastnice. Učili jsme, přednášeli, až jsme se dostali k příkladu s hodinami, který nám skvěle fungoval, ale ostatním ne. A tak jsme hledali příčinu, a pak ta jedna slečna říkala: “A nemělo by se tam nastavit to povolení hodin? Tady koukám do toho popisu a je tam, že se musí nastavit bit 7…”

No jasně. Naše testovací sady měly už hodiny povolené, zatímco ty jejich, nové, ještě ne. Poděkovali jsme slečně, omluvili se posluchačům a mohlo se jet dál. A po kurzu jsme se s ní dali do řeči. Pochvalovala si, že to bylo zajímavé, že ji to baví, jak programování, tak elektronika, a Štěpán se bezelstně zeptal: “A zkoušela jste třeba jít na nějaký hackaton?” A ona povídá: “To ne, já se bojím, že bych je tam brzdila, že nic neumím…” Což nás zaujalo, protože ona byla ta, kdo našla naši chybu, identifikovala ji a nebála se to říct, a tak jsme se o tom trochu pobavili.

Od té doby se mi naskytlo několik podobných příležitostí, a vždy to bylo podobné. Když to zkrátím: Jsou mezi námi slečny a paní, kterým technické disciplíny jdou a baví je, ale podceňují svoje schopnosti, protože se bojí, že dělají něco nepatřičného, něco, co není úplně ženské, a tak se drží zpátky. Bohužel. A ne, není to jen vina mužů. Jasně, můžu vám z rukávu vysypat historky o skvělých analytičkách, které šéf ve firmě představuje návštěvám stylem “a tady je ozdoba našeho týmu”. To je fakt na proplesknutí. Jak, kruci, “ozdoba”? Nebo o tom, jak na IT konferenci pořadatel vůbec nepřemýšlí nad tím, že by měl otevřít i dámské WC. A podobně. Nebudu se bavit ani o blbech, co trousí pindy jako ženská patří k plotně, tam už snad panuje mezi slušnými lidmi, co se nenarodili ve chlívě, shoda.

Problém jsou ne jen burani, ale i společenský tlak. Dost často mají s holkou, kterou baví technika problém hlavně různé tetičky, babičky a kámice. Nesplňuje jejich představy o správném ženském chování. Historky o rodičích, kteří teda nakonec strpí, že dcera chodí do kroužku programování, ačkoli vždy důsledně dodávají, že oni s tím tedy moc nesouhlasí, taky nejsou nijak vzácné.

A proto si myslím, že věci jako Czechitas mají smysl. Nevnímám to jako pozitivní diskriminaci ani jako hledání problému, kde není, vnímám to jako fajn iniciativu, kde se holky (samy si tak říkají, to není pejorativní označení, milé woke) cítí “být mezi svými”. Nejde o to, že by je muži “ohrožovali” a že by se kvůli tomu separovaly, kdepak. Jde hlavně o to, že jim to pomůže vyrovnat se s tlakem okolí a s pocitem nepatřičnosti. Protože to je ten problém, který nenarovnají žádné umělé kvóty (ty naopak situaci spíš zhorší). Holky slýchají, že to pro ně není, že to je klučičí (a ruku na srdce: to říkají jen zastuzenci, zato bez ohledu na pohlaví), a proto se v přítomnosti kluků ostýchají: “co když něco řeknu, to všichni protočej oči a řeknou si Nojo, holka…” Czechitas jim v tom může pomoct. Když samy vidí, že jsou dobré a umí, tak pak případné blbé hemzy zvládnou mnohem líp.

Držím palce všem, co do toho jdou, a nenechají se zviklat ani kecama o tom, že to pro holky není, ani kecama o pozitivní diskriminaci.

PS: Je fakt těžké najít ilustrační fotku na klíčová slova “dívky, elektronika, počítače, programování”. Buď tam máte rozesmáté holky s mobilem, nebo rozesmáté holky u Macbooku v kavárně, popřípadě velmi kreativní skupinky rozesmátých lidí, kde sedí paní u klávesnice, okolo ní stojí čtyři chlápci, na monitoru je graf rostoucí nahoru a všichni se u toho smějí, jako kdyby jim právě dovezli avokádové toustíky…