Marně...

cover

Ve vztahu média - čtenáři je zajímavé sledovat, jak jedni nechápou druhé.

U médií hraje roli přesvědčení, že když se to přeci napíše a je to zásadní, tak si to lidé přečtou, pochopí to a podle toho se zařídí.

Jenže lidé si to nepřečtou, pokud to neuděláte zajímavé. A k zajímavému je v tzv. seriosních médiích zakořeněný odpor: když je to zajímavé, tak to přeci není seriózní, je to povrchní, bulvarizace, podbízení… Redakční šaman a vševěd Martin D. říkal: “Naše noviny se nečtou, ty se studují!”

Ale když si to přečtou, tak to často nepochopí, protože funkční gramotnost je poměrně málo rozšířená, a ještě je torpédovaná psychologickým jevem, zvaným “čtu tam, co tam chci číst”.

Čerstvý příklad za všechny: Hamáčkova kauza, co vystřelil Seznam. Přišli se silným obviněním, slíbili důkazy, a pak pustili něco, co podporovalo část příběhu, ale ne to ono silné obvinění. Jasně, v pohodě, i bez toho by to v civilizované demokracii bylo dost na to, aby se Hamagén poroučel, ale není to to silné obvinění. Což není nic proti ničemu, třeba to Seznam ještě vytáhne, vyčkejme času, ale teď, když tohle píšu, není veřejně známo nic, co by to obvinění podpořilo.

Sociologicky nereprezentativní vzorek na mém Twitteru reagoval ale celkem zvláštně. Totiž že to nevadí, že se nepotvrdilo TAMTO, ale ukázalo se, že prostě lhal, takže… Ano, lhal, ale já se ptám na TAMTO, jak Seznam tvrdí, že to má futrované a má důkazy a svědky. No a jak jinak by to bylo? On to popřel, teď se ukázalo, že lhal, tak co je na tom k nepochopení? No, on popřel A, B a C, ukázalo se, že lhal v A a B. Je pravděpodobné, že lhal i v C, ale to není důkaz.

“Měl jste sexuální styk s ovcí?” - “To není pravda!” - “Takže to popíráte?”

Ou kej. A pak vidím článek s grafem růstu státního dluhu, sdílený s vysloveným přesvědčením, že “teď už to lidem musí dojít a na podzim Babiše nemůžou přeci volit.”

Pojďme si brnkat prstama na hubu a dělat hromadné param pa pam ram pa pam, protože to je tak celé, co se s tím dá dělat. Svět se změnil a i když budeme tvrdošíjně lpět na postupech, co sto let fungovaly, mávat červenou lucernou a volat STŮJ!, nestane se to.

Param pa pa dam!