AI

cover

V médiích občas zaznívají obavy, jestli nástup umělé inteligence nevytlačí starou dobrou lidskou práci z redakcí a jestli to všechno nebudou psát stroje. Tak jsem to s dovolením zkusil. Použil jsem OpenAI, hodil mu vždycky jednu větu a nechal ho, ať tvoří:

Prezident Zeman dnes v Lánech přijal Andreje Babiše. Ten očekává, že si s ním vyřídí začátek sedmého kola vztahů. Nejdříve ovšem zůstal na téma Pujčovna.cz, které podle Babiše ještě nemá žádný tým lidí, ale v případném kole by se dal sbírat podle něj stejným způsobem, jakým se sbíralo v případě Agrofertu. Babiš vyhlásil, že je spokojený s tím, že se prostředí nyní mění. Je přesvědčený, že finanční prostředky má ziskové, že je možné, aby se k němu nikdo nehrnul a že se může těšit na jistotu. Babiš připustil, že začal jednat s několika většími investory, kteří by mohli vstoupit do firmy. Získali by pak podíl za nějakých 30 procent, když by zbývalo 70 procent na Agrofert.

V noci na středu prošlo centrem Brna tornádo. Podle mluvčího brněnských hasičů Hana Ostrčila mohlo jeho sílu dosáhnout až sta kilometrů za hodinu. „I s rychlostí těchto tornád se ale bojíme,“ řekl Ostrčil.

Tornádo mělo podle meteorologa Jan Šimka dvě vrstvy, nejvzdálenější vzduchovou vrstvu vytečeného kouře. „Druhou vrstvu tvořily zatím nejjasnější části kouře, které se vytrácely do vzduchu na nejvyšších vrstvách,“ řekl Šimka.

Poslední bouřka byla v Brně zaznamenána před půl rokem. „Dříve to bylo častější a řádově po patnácti letech se bouřka objevila,“ dodal Šimka.

Výrokem Tomia Okamury se bude zabývat soud. Jako případ trestného činu mu přiznala trestní oznámení.

Tomio Okamura a jeho kolegové v parlamentu podali trestní oznámení na Miroslava Kalouska, který jako ministr financí v roce 2010 zavedl poplatky na zdravotní pojišťovny. Kalouskovi se prý dopustil přečinu vydírání. Podle něj totiž ČSSD, která v čase, kdy Kalousek vládě vedl, byla v krizi a pod kontrolou České národní banky. Výstrahy pak podle Okamury vyplývaly i z výroků eurokomisařů.

“Více než miliardový úvěr, který pak Česku schválilo euroústavní fond, mohl být jen a jen zásahem České národní banky a Víta Bárty. Nemyslím si, že by se Vít Bárta nechal takto vydírat,” tak jako Kalousek prý předstíral Kalouskovi, že dokud nebude platit poplatky, nebude vládnout.

Okamura a další poslanci předali trestní oznámení podle svých slov Kalouskovi ke konci týdne.

Předseda ČSSD s podáním trestního oznámení prý “moc spokojený nebyl”. “Budu to řešit na právním stanovisku, zda taková trestní oznámení mohou být podávána některým předsedům poslaneckých klubů,” řekl Kalousek.

“Jestli mě chtějí obviňovat z něčeho, tak už mi to připadá hodně nepřesné, neboť ty poplatky platí všichni, kdo mají zaměstnance, platí je i stát, platí je zdravotní pojišťovny, platí je i Česká národní banka, která má většinové podíly v pojišťovnách, a tak se to celé tímto způsobem přeneslo i do důchodových příspěvků,” vysvětlil Kalousek.

Slovensko provedlo zátah na pašeráky halušek. Do vnútra klesla hranica, kde sa môže páčiť

Vojenský zákon, ktorým sa Slovensko pripojilo k viacerým krajinám EÚ, zaviedol hranicu za ktorou sa môže páčiť. No zákon stanovil aj jednotnú pákovú variantu, čo v praxi znamená, že každý, kto má viac ako jeden kilogram jedla, musí sa oň páčiť aj na hranici.

Sport: První letošní fotbalové derby Sparta - Slavia sledovalo přes 3000 diváků. “Kdybychom to přepočítali na celý stadion, tak mělo by to asi 6000 diváků. Takže je tam návrat k předchozím letům, kdy byly derby hodně navštěvovány,” uvedl ředitel ligového klubu Michal Bílek.

Domácí celek se do výsledku zápasu angažoval více než sousední Slavia, ale za změnu vyloučení v závěru přišel. “Když se vrátíme k závěrečné situaci, tak jsme sice měli jeden hráč vyloučený, ale naši diváci viděli, že náš hráč si s tím poradil velmi dobře. Byl za to na hřišti, že se nám podařilo vyrovnat a mohl se bránit. Ale když jsme ztratili brankáře, tak jsme začali hrát výborný fotbal a měli jsme nějaké nepřesnosti,” řekl Bílek.

Hráči Sparty však nesou vítězství v derby, byť to bylo jen 0:1, velmi těžce. “Zvítězit v derby, to je jako vyhrát mistrovské utkání, ale vítězství je vítězství. Co se děje, tak se děje. Je to derby. Je to jedna z klíčových utkání v sezóně,” uvedl kapitán domácího týmu Karel Kroupa.

Sparta už předmětné utkání nastoupila mimořádně vyrovnaná. Vedení v tabulce má naopak Slavia. “Takže představa o tom, že bychom my měli být lídrem, je podle mě nepřijatelná. Podle mě smíme hrát jen o druhé místo. A to je předurčující pro celý utkání. Věděli jsme, že musíme hrát výborně, jinak už bychom nemohli být lídrem,” poznamenal Bílek.

Sparta má zatím jednu vítězství v šesti duelech a je tak na druhém místě, jakým se v tabulce může pochlubit také Slavia, která má tři vítězství. “Nedávno jsem řekl, že výsledky jsou zatím pro nás spíše neúspěšné, ale za každou cenu jsme chtěli vyhrát. To se nám v derby povedlo. Zítra už musíme hrát znovu a to je výzva. Musíme hrát znovu dobře a zítra musíme vyhrát,” dodal Bílek.

Sparta - Slavia 1:0 (1:0)

Branky: 70. Zdráhal. Rozhodčí: Šindler - Čech, Víťa. ŽK: Sýkora, Vágner - Řehák, Dostál. Diváci: 3073.

Tak co myslíte? Už se mají novináři bát? Má umělá inteligence na to, aby psala za ně? Výsledek je docela slušný, ve sportu téměř k nerozeznání od živého člověka, ale furt ještě to není to pravé oříškové…

PS: Mluvčí prezidenta republiky na Twitteru uvedl, že se případem zabývá Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. “Už jsme si s panem prezidentem zjednali schůzku s tím, že půjde o osobní předání majetku panu prezidentovi. Pan prezident to neschválil,” uvedl.