Trigger

cover

Takové boží slovo, že? Spoušť. Nikoli ve smyslu destrukce, ale ve smyslu takového toho zakulaceného kousku kovu, který spouští střelnou zbraň.

V psychologii je podobné slovo, totiž spouštěč, a je to nějaký externí faktor, někdy explicitní, jindy méně, který v mysli člověka zažehne, spustí nějakou patologickou cestu. Třeba když se koukáte na starý český film a Jirka Bartoška si zapálí žváro, tak se někdo, kdo už týden nekouří, dostane do stavu, kdy vstane a zapálí si taky, protože ho ta scéna spustila, následkem čehož se spustil. A tak.

No a v souladu s jazykovým trendem slovo trigger dostalo českou flexi a máme ho v jazyce jako triggerovalo mě to, jsem triggerovaný a tak. Nevím, moje generace by nejspíš použila “nasralo mě to”, ale není to asi úplně totéž. Prý, a nevím, co je na tom pravdy, jsou i někteří studenti triggerováni třeba při hodinách dějepisu zmínkami o tom, že umírali lidé, nebo že se nechovali korektně atd., takže, prý, učitelé dávají na začátku hodiny “trigger warning”, tedy upozornění, že budou mluvit o něčem, co by citlivějšího jedince mohlo… triggerovat.

Včera jsem si početl o tom, jak jacísi Lovato oznámili, že jsou nebinární a že se považují za ono nebo oni. Fajn, cajk, moje prababička onikala svému sousedovi bez problémů, tak co. Spíš mě zaujala druhá zpráva, totiž že Lovato jsou - a přiznám se, že mi nuance mohly uniknout - nějak spojení s poruchami příjmu potravy, nebo že jsou tlustí, nebo že jsou netlustí, nebo že drží dietu, nebo jsou proti dietám, fakt egál, ale že prostě jednou takhle šli někde obchoďákem a narazili na pult s dietními a bezcukrovými zmrzlinami, načež byli triggered a rozpoutali Mordor, kde se na konci výrobce omlouval za to, že vyrábí šugrfrý mrogurt.

Doba je už taková. Velmi citlivá na kokotiny. Alergická. Nemajíc jiných problémů, jako hlad, válka nebo holomráz, je plná bizarních alergenů, triggerů, které spouští velmi silné společenské reakce. Třeba že se někdo omlouvá za to, že udělal zmrzlinu bez cukru, a dovolil si ji vystavit v obchodě. Je to zároveň zajímavý lakmusový papírek, když kapitalistické firmy proto, aby nepřišly u části zákazníků o pověst, a tedy o zisk, jedou totálně předposranou linku, kdy se omlouvají za svou necitlivost vůči těm či oněm…

Budu stárnout a sledovat, jestli vyhraje vstřícné předpodělání, kdy si nikdo nedovolí mít jakýkoli výraznější motiv, kterým by se odlišoval, takže výsledkem bude androgynní, nebo ještě lépe bezpohlavní, nerušivé, neagresivní a stoprocentně tolerantní průměrno, nebo jestli to vyvolá stejně blbou reakci s opačným znaménkem, tedy přehnanou nekorektnost.