Šlichta

cover

Promiňte mi tu strašně lacinou slovní hříčku.

Včera to bylo osm let ode dne, kdy mě volali z redakce, ať se vykašlu na školení, protože se něco děje a máme poradu a musíme něco udělat. A do toho poslal druhý kolega SMSku, že policie dělá razii na Úřadu vlády.

Neuvěřitelné. Stáli jsme tam, sledovali ty záběry, pak tu tiskovku s realizacemi, a pak se hrnuly informace: Poslance někam vezli vrtulníkem, premiér má úplně bizarní aféru, jeho budoucí žena nechala špiclovat jeho budoucí bývalou ženu rozvědkou za státní peníze, v trezorech se našlo zlato, všetci kradnú… No hotový Palermo.

Čerstvě instalovaný prezident, pomstychtivý inženýr Zeman, si zkusil, jak chutná pocit, když si vytře prdel Ústavou, když proti zvyklostem, o kterých za těch osm let střídavě mluvil tak, že je musí dodržovat a že je dodržují jen pitomci, nepověřil vedením vlády představitele vítěze voleb, ale svého kámoše Rusnoka. A poté, co vláda jeho kámoše nezískala důvěru, tak nejmenoval nikoho druhého, ale začal si rozmýšlet, co udělá, protože v Ústavě, jak známo, není termín, do kdy se má rozmyslet.

Ó, ti bláhoví zákonodárci z devadesátých, že? Co si mysleli, když tam nedali termíny? No, asi si mysleli, že prezident bude tak nějak jednat bez zbytečných odkladů v nejlepším zájmu země, kterou zastupuje - ovšem tak nějak mlčky předpokládali, že bude zastupovat Českou republiku, což se ukázalo jako velká, velká nepředloženost.

Ale zpátky k dění před osmi lety: Duo Ištván - Šlachta, které se tvářilo jako kdyby právě rozbili kartel z Medellínu, který půlku republiky vydíral a druhou půlku korumpoval, zářilo na obrazovkách, bujaře podporované jakýmsi Andrejem Babišem, chlapíkem, co si koupil hnutí ANO 2011 a prohlašoval, že musí zatočit s korupcí a že ho máme na ně pustit, že on to konečně dá do pořádku, protože je schopný podnikatel. Cui bono…

Karty byly rozdané a hraje se podle nich dodneška. Jen se trochu pozapomnělo na tu skutkovou podstatu celé akce. Vyšuměla z médií, a po čase se začalo zapomínat na aktéry i na obvinění. Chvíli se jela ta linka, jak se zneužívala rozvědka, pak vyšuměla (edit: Podmínka padla). A z celého toho případu po letech zůstalo jen nějaké rozhodnutí stran kabelek.

Mám followera, který se vždycky strašně rozčiluje, když někdo píše, že z celé monstrakce a pádu vlády je jediný výsledek pár kabelek. Prý že to je nepatřičné zjednodušení, a že to zneužívání rozvědky bylo strašné - ačkoli se teda moc neprokázalo a vyšumělo, a že vůbec to bylo celé hrozné. Jenže pokud, POKUD! mělo duo Šlachta-Ištván úplně takhle ložené věci, a přesto to nedokázali před soudem obhájit, tak je to docela tristní ukázka zbabraného případu.

Kabelky sem, kabelky tam - ale co to zlato? Tak to zlato, přátelé, vůbec nehrálo žádnou roli v tom případu. Patřilo někomu, kdo znal někoho, kdo se znal s premiérem. Zlato zadrželi, po několika letech přišli konečně s obviněním na jeho majitele, které jde letos (2021!) k soudu, al je to podobně vratké, jako ten zbytek. Osm let má dotyčný svůj majetek zabavený kdesi v policejním trezoru. Super, ne? Kdybyste si chtěli počíst, je to neuvěřitelný případ.

No a teď pan Šlachta shlíží z billboardů. Pan Šlachta, který se soudil za označení ušatý traktorista, které se ho dotýkalo, neboť nebyl traktorista, ale kombajnér. Tenhle Šlachta objíždí republiku s policejní partou, vylepuje všude plakáty a vůbec jede kampaň, kde neříká naprosto nic kromě toho, že on je ten neúplatný schopný policista, kterého se mocní bojí, a vy, voliči, ho máte pustit do parlamentu, aby nadělal pořádky.

To, že zrovna on přesně před osmi lety nadělal v politice neskutečný mrdník, to už mu má být zapomenuto. Teď je tu, nový, čistý, spravedlivý a rozhodný. Slíbí všechno všem, hlavně spravedlnost a pořádek… Jen to zlato zatím nevrátili a z té obří kauzy zvládnul prokázat jen nějaký posraný kabelky.

Mám pocit, že pod lesklou fasádou kampaně, kterou mu platí, jak se proslýchá v kuloárech, další zombie nepolitické všelidové politiky, bublá pěkně řídká a levá šlichta.