Omluva

cover

To takhle pan X udělá veřejně vtip. Sice na hraně, ale slabý.

Zrovna tuhle povídal Baldýnský v televizi, že vtip může být hodně černý a drsný, ale musí být vtipný. Pak to lidi vezmou. Jakmile není vtipný, je z toho jen hloupý trapas.

Vtip pana X je “nekorektní”, ale není moc vtipný. Takže pan X dostane saigon od lidí, kteří jeho vtip neshledali vtipným, ale nejen to: dostane ještě brutálněji naloženo od dobrovolných strážců cizích citů. Ti si, jak známo, neberou servítky, když mají dojem, že jejich rant padne na úrodnou půdu.

Ono je to totiž tak: vezměme si bojovníky za genderovou spravedlnost. Ti nikdy nepůjdou dissit vypité hovado, co bije ženské. To ne. Oni zdissí někoho, kdo je na jejich úrovni, za to, že udělá blbý vtip o ženách. Nebo si vezměme bojovníky proti rasismu. Ti nikdy nepůjdou dissit vypité hovado, co hajluje a řve židi do plynu. To ne. Oni zdissí někoho, kdo je na jejich úrovni, za to, že udělá blbý rasistický vtip.

Problém je, pokud je pan X taky trochu snowflake, a zároveň si myslí, že je s těmito bojovníky na jedné lodi, na stejné straně barikády. To se hned fňuká po internetech, jak mu vlastní zákeřně vrazili dýku do zad, tohle od svých nečekal a tak dále.

Jádro pudla leží v tom, že žádný pan X ve skutečnosti není s bojovníky jedna parta. Platí, že je buď taky bojovník, a pak ví, že jede sám za sebe, nebo si jen myslí, že když bude pochlebovat, opakovat bojovnické mantry a odsuzovat totéž, co odsuzují bojovníci, že ho budou brát za svého. Že má jaksi “pardon”, že je náš.

Pokud si to pan X myslí, mýlí se. Na druhou stranu dostal cennou lekci: lézt do prdele “bojovníkům za cokoli” a zpívat s nimi jejich písně neznamená, že ho snad budou šanovat. Můžeš mít tiskárnu a tisknout bolševické noviny, ale až bude revoluce, seberou ti ji a odsoudí tě, protože jsi kapitalista!

Plus last, bot not least platí, že důstojnost člověk neztrácí během toho furore, co se strhne. O ni přijde až když se začne přehnaně omlouvat, vysvětlovat, sypat si popel na hlavu, že teď už ví, jak to bylo nevhodné, rozjíždět debaty o tom, jak dneska už nikdo nerozumí vtipu, no co to je za dobu, popřípadě teatrálně odcházet ze scény a ještě z portálu pokníkávat, že “tohle tedy od vlastních nečekal, to bolí dvojnásob”. Kurva, buď chlap, postav se k tomu jako chlap, blbej vtip smaž, napiš “Sorry, blbej vtip, už to neudělám” a jeď dál, anebo se odjebej pryč, ale nekňourej u toho! To pak řekni jinde a jiným.

A je jedno, jestli jsi dostal vohně za vtip o feně, nebo za slizký hemzy o tom, jak se kvůli nové hezké kolegyni začneš mýt… Prostě blbej vtip, tak se k tomu postav jako chlap (nebo žena) a nekňourej, ať nejsi za kašpara.

PS: Tlačítka “blokovat” a “ztlumit” jste už určitě viděli, co?