Link

cover

Včera jsem tu zmínil experiment s “exkluzivní” zprávou. Kromě experimentu, kdy jsem sledoval, jak dlouho ta “exkluzivní zpráva” zůstává fakt exkluzivní, tj. že o ní jiná média neinformují, jsem sledoval i to, jak se k téhle zprávě jiná média postaví, hlavně ta velká.

Hned na začátku informovaly SeznamZprávy a už v perexu měli “Informaci přinesl server Info.cz” s proklikem přímo na článek. Zdrojování na jedničku

Deník N odkázal. Odkaz vedl přímo na článek, jako zdroj zprávy bylo napsáno, cituji, “(iHNed/Info)”, odkaz vedl ze slova “Info”. Za ten podivný zdroj dávám s přimhouřením oka jedna mínus… No dobře, napsali tam iHNed, neodkázali na něj, napsali ho jako první, netuším proč, tak nepřimhouřím: Za dvě!

Což nás přivádí k exkolegům z HN. HN měly dlouhodobou bolest, totiž že kvůli workflow z textů mizely odkazy a musely se tam zpětně ručně doplňovat. Což nejen zdržovalo, ale taky to utvrzovalo printové autory v postoji, že odkaz je zbytečnost. Takže iHNed napsal, uvedl tam, že informaci přinesl server Info.cz, ale odkaz aby člověk pohledal. Za tři, přátelé, za tři. Po půl hodině tam už odkaz byl, tak si to zlepšili: furt trojka, ale s malým plusem a motivační poznámkou příště tam ty odkazy dejte rovnou!

Lidovky udělaly stejnou věc, totiž napsaly, že zdroj je Info, ale bez odkazu. Proto ani já neodkážu a uděluju tři mínus, protože tam ten odkaz ani nedoplnili.

Echo24 udělalo totéž co Lidovky. Jmenovali, neodkázali, nedoplnili. Stejné chyby, stejné tři mínus.

Forum24 odkázalo přímo na zprávu. Taky za jedna. Stejně jako třeba iRozhlas, na rozdíl od své mladší větší sestry z Kavek, ti uvedli zdroj, neodkázali, a tak si stoupnou támhle k Echu a Lidovkám…

Četka samozřejmě bryskně zmonitorovala, vydala a odkázala. Dělají to dlouhodobě, nemůžu nic vytknout, za jedna.

Z Četky to převzalo Aktuálně. Bohužel, nedá se odkázat na konkrétní bod v timeline jejich “Právě se děje”, takže neodkážu. Zpráva byla podepsaná “Zdroj: ČTK”. OK, Aktuálně to (většinou) umí, jedna mínus.

Novinky zprávu zabudovaly do svého textu bez uvedení zdroje a tváří se, že na to přišly samy. Za pět.

A konečně iDnes, ten zprávu přinesl a jako zdroj označil Novinky. Aspoň odkázali. Za čtyři.