Válce

cover

Já vím, že to víte, ale nezaškodí si to připomenout.

Teda - doufám, že to víte, nerad bych v někom způsobil frustraci z toho, že věci nejsou, jak věřil, že jsou… Ale pokud, tak už pořádnou: Ježíšek neexistuje a nenosí dárky!

Ale o to mi nešlo. Znáte takové ty výherní (spíš “výherní”) věci, jak se tam točí ty válce, hráč je tlačítkem zastaví, a když mu padne víc symbolů, tak něco vyhrál? A znáte jejich online verze?

Fajn, a znáte i ty zjednodušené online hry? Jede kolo štěstí, otáčí se, hráč má zmáčknout STOP, a když chytí symbol balíku, bude v balíku… Znáte to, že? Stačí mít jen úplně přesný postřeh a strašně rychlou ruku…

Kolega kdysi vyprávěl, jak tyhle online hry programoval. Do detailů asi nepůjdeme, ale kousek stojí za ocitování:

“To, jak ta hra dopadne, je rozhodnuté už předtím, než se válce roztočí. Všechno potom, včetně mačkání kláves, už je jen animace, která ukáže předem rozhodnutý výsledek.”

Ne, není to tak, že by snad každá taková hra byla švindl. To vůbec ne. Jsou takové, co jsou poctivé - ale v nich většinou nejde o peníze. Ten zbytek se tváří, že věc je nějak jinak. Tváří se, že hráč hraje. Ale ve skutečnosti je hráčem hráno. Tu hru s ním hraje tvůrce, a jeho cílem je “držet ho tak dlouho, aby prohrál co nejvíc peněz”.

Protože tak to je. V těhle hrách nevyhrajete; vždycky prohrajete. Platíte za to, že si užíváte to vzrušení: Co kdyby?!

Ano, je možné automat přehrát. Jediným způsobem, totiž že ve chvíli, kdy vyhrajete víc, než jste vložili, zmáčknete tlačítko VYPLATIT, a půjdete pryč. Ale lidí, kteří to udělají, je málo. Ti jsou rizikem tvůrce hry, a je jeho úkolem, aby u co největšího počtu lidí dokázal vzbudit takovou euforii, že v ní celou vyhranou částku zase prohrají…